0
0

تطبیق شن چاله های خلیج فارس با گودهای ایران زمین و برج میلاد

شن چاله های خلیج فارس

شن چاله های خلیج فارس

 

شن چاله های خلیج فارس بزرگترین و خطرناکترین گود کشور در بافت مسکونی است. این گود یکصد هکتاری دارای جداره هایی به عمق هفتاد تا یکصد و ده متر را در بر گرفته است. گود شن چاله های خلیج فارس از شمال به بزرگراه فتح و ریل راه آهن تهران تبریز، از جنوب به اتوبان آزادگان و بلوار مهتدی، از شرق به رودخانه کن و از غرب به محله خلیج فارس منتهی میشود. این گود به دلایل مختلف و به لحاظ وسعت، زاویه جداره ها و مجاورت با مناطق مسکونی و تاسیسات زیر ساختی شهر تهران خطرناک ترین گودال شهر تهران است. در این نوشته در پی آن هستیم که تطبیقی را میان خطرناکترین و بزرگترین گودهای شهر تهران داشته باشیم. جهت این تطبیق کوشش شده است که مقایسه ای میان سه گود برج میلاد، گود ایران زمین ، معروف به گود بابک زنجانی و شن چاله های خلیج فارس داشته باشیم.

وسعت و عمق گودال:

ما در هیچ کجای کشور گودالی با وسعت بیش از یکصد هکتار را داخل بافت مسکونی شهرهایمان نداریم. چنین گودی با چنان وسعتی یقینا یکی از بزرگترین گودال های دست ساز انسانی حتی در سطح جهان است. بزرگترین گودهای مشابه مانند گود بابک زنجانی در شهرک غرب 35 متر عمق دارد و گود برج میلاد چهل متر عمق داشته در حالی که عمق گود شن چاله های خلیج فارس در برخی از جداره ها به یکصدو ده متر نیز می رسد. از طرفی گود های بابک زنجانی و برج میلاد بیش از بیست هزار متر نیست در حالی که وسعت شن چاله ها به بیش از یک میلیون متر مربع می رسد.
نزدیکی به تاسیسات زیر بنایی شهر تهران
اگر گود برج میلاد تهدیداتی را علیه برج میلاد و بزرگراه همت ایجاد کرده است و گود ایران زمین تهدیداتی را علیه خیابان های مجاور خود ایجاد کرده است، در مقابل شن چاله های خلیج فارس تهدیداتی جدی را علیه بزرگترین تاسیسات زیربنایی شهر تهران ایجاد خواهد کرد. اتوبان آزادگان، بزرگراه فتح، ریل راه آهن تهران تبریز، فرودگاه مهرآباد، بلوار مهتدی، بزرگراه بروجردی، رودخانه کن، کارخانه آسفالت منطقه هجده، و بسیاری دیگر از تاسیسات زیربنایی و طبیعی شهر تهران در خطر و تهدید جدی قرار دارند که با ریزش جداره ها در هر کدام از اضلاع این گود، این تاسیسات و اتوبان ها از بین خواهند رفت. نکته قابل توجه آن است که به دلیل وسعت گودال شن چاله ها در صورت تخریب هر کدام از این تاسیسات، به دلیل ناپایدار شدن جداره ها دیگر نمی توان آن ها را احیاء نمود.
مجاورت به بافت مسکونی و شریان های پرتراکم شهر تهران
اگر محدوده مسکونی و شریان های مورد تهدید گودهای بابک زنجانی در ایران زمین و گود برج میلاد را با یکدیگر مقایسه کنیم درخواهیم یافت که تمام این گودها یا در کنار مناطق مسکونی با تراکم کم جمعیتی مانند شهرک غرب هستند و یا تنها یک شریان پرتراکم شهر تهران را تهدید می کند. اما شن چاله های خلیج فارس به دلیل وسعت بسیار زیاد بزرگترین شریان های پر تراکم تهران مانند اتوبان آزادگان و بزرگراه فتح و همچنین متراکم ترین محلات شهر تهران را که شهرک های الماس و محلات خلیج فارس است را مورد تهدید قرار می دهد و به همین دلیل در صورت فروپاشی هر کدام از جداره ها می تواند تبعات جانی و مالی گسترده ای را حتی در سطح ملی ایجاد کند.

شن چاله های خلیج فارس

شن چاله های خلیج فارس

نتیجه گیری

جمع این تطبیق ها به ما می گوید شن چاله های خلیج فارس بزرگترین تهدید شهر تهران است و با هر فروپاشی و رانش در هر کدام از جداره ها می تواند خطراتی در سطح ملی را ایجاد کند که قابل مقایسه با هیچ کدام از گودهای شهر تهران نیست. برخی معتقدند که این گودال در کوتاه مدت تهدیدی را علیه شهر نداشته و این تهدیدات، ممکن است در میان مدت و بلند مدت روی دهد. پرسش اساسی این است که اگر ما امروز با تمام امکانات اقدام به مقاوم سازی جداره ها کنیم تقریباً چند سال طول خواهد کشید تا ما بتوانیم مقاوم سازی این جداره ها را به اتمام برسانیم؟ پاسخ بیش از بیست سال است. چه کسی می تواند تضمین کند این جداره ها در این بیست سال ایمن بمانند؟

 

برای دیگر اخبارهای محله لطفا کلیک کنید

 

4.5/5 - (8 امتیاز)
آیا این مطلب را می پسندید؟
https://shadabad.kochegard.ir/?p=470
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوک
علی سلیمانی
کارشناس موسیقی ،دانشگاه سوره، و کارشناس ارشد روابط بین الملل ،دانشگاه علامه طباطبایی، روزنامه نگار و فعال زیست محیطی
مطالب بیشتر
برچسب ها:

نظرات

0 نظر در مورد تطبیق شن چاله های خلیج فارس با گودهای ایران زمین و برج میلاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.